In 1957 stichtte prof. L. van Bogaert in het kader van de Belgische vereniging voor neurologie de “Belgische studiegroep voor Multiple Sclerose”. De oprichting van deze studiegroep had tot doel om het wetenschappelijk onderzoek te stimuleren en een consultatiedienst voor personen met MS te organiseren.
Dr. Ch. J. Ketelaer kreeg de leiding over dit consultatiebureau. Vrij snel zag hij de noodzaak om ook een opname – en behandelcentrum voor personen met MS op te richten. In samenwerking met de studiegroep van de Belgische Liga voor Multiple Sclerose werd een aanvraag ingediend bij het toenmalige Ministerie van Volksgezondheid. Deze aanvraag werd positief beantwoord en zo werd in 1960 het eerste gespecialiseerd ziekenhuis voor diagnose, behandeling en revalidatie van personen met MS en aanverwante, demeyliniserende aandoeningen opgericht. Het ziekenhuis kreeg toen de officiële benaming “Nationaal Schiftings – en Readaptatiecentrum voor Multiple Sclerose vzw”. In 1996 wijzigde de officiële benaming van de instelling naar “Nationaal Multiple Sclerose Centrum vzw”, afgekort NMSC.
Aanvankelijk werd gestart met 20 hospitalisatiebedden. Dit aantal werd in de daaropvolgende jaren uitgebreid tot 134 bedden. Midden de jaren ‘80 legde het NMSC zich bijkomend toe op ambulante revalidatie van personen met MS. Via een RIZIV revalidatieconventie kan het NMSC sinds maart 1993 dagelijks 70 personen met MS behandelen in de ambulante revalidatieprogramma’s.
Gezien de ambulante behandeling en zorg de laatste jaren verder in belang toenam, werd in februari 2015 het aantal hospitalisatiebedden afgebouwd met 14 bedden. Daarnaast werden de ambulante zorgtrajecten verder uitgebouwd door 3 extra revalidatieplaatsen te voorzien én door een Transmuraal MS Team uit te bouwen dat onder meer “on site” in andere algemene en universitaire ziekenhuizen multidisciplinaire screening en zorgprogramma’s aanbiedt.