Het Nationaal MS Centrum heeft verschillende samenwerkingsverbanden met andere ziekenhuizen en zorginstellingen met als doel het verbeteren van kwaliteit en efficiëntie van zorg voor patiënten met MS en andere chronische neurologische aandoeningen. Ook zijn er samenwerkingsverbanden met patiëntenverenigingen, deze vindt u hier.
Nexuz Health
Sedert april 2011 is er een samenwerkingsovereenkomst tussen enkele ziekenhuizen m.b.t. het elektronisch patiëntendossier. Ook het Nationaal MS centrum werkt via dit systeem. Dit samenwerkingsverband kreeg de naam “nexuz health”. Als u in één van de deelnemende ziekenhuizen behandeld wordt, kunnen uw artsen in het andere ziekenhuis gedeelde gegevens raadplegen en uw dossier aanvullen. Het gebruik van één dossier biedt het voordeel dat elke arts beslissingen kan nemen op basis van alle gegevens uit dit gemeenschappelijk opgebouwd dossier. Meer informatie vindt u op de website www.nexuzhealth.be.
Labo
Voor de analyse en verwerking van labo-onderzoeken werkt het NMSC samen met het labo van UZ Leuven. Enkel uw zorgverleners hebben toegang tot uw dossier. Elk van deze personen is strikt gebonden aan het beroepsgeheim. Het Nationaal MS Centrum is verantwoordelijk voor de verwerking van de persoonsgegevens, die in uw patiëntendossier binnen het NMSC worden bijgehouden.
Transmuraal Multiple Sclerose Team (TMST)
Bij een complexe en heterogene aandoening als multiple sclerose is een cliëntgerichte aanpak noodzakelijk. De multidisciplinaire raadpleging door het TMS-team komt hieraan tegemoet door steeds te vertrekken vanuit de vragen en noden van de patiënt. Maar daar stopt de cliëntgerichte aanpak van het NMSC niet. Hoewel het NMSC personen met MS of aanverwante aandoeningen graag ontvangt in de eigen gespecialiseerde werkomgeving, is het voor de patiënt niet altijd vanzelfsprekend om zich te verplaatsen naar het NMSC in Melsbroek. Om die reden besloot het NMSC haar expertise aan personen met MS ook aan te bieden buiten de muren van het NMSC door ‘on site’ te werken van een ziekenhuis.
In dit laatste geval kan het NMSC een volledig TMS-team on site ter beschikking stellen van het satellietziekenhuis, of een nieuw TMS-team samenstellen met een mix aan gespecialiseerde artsen en zorgverleners van beide ziekenhuizen.
Hieronder vindt u een overzicht van satellietziekenhuizen waar deze multidisciplinaire TMST screenings worden georganiseerd:
Hoofdcoördinator TMST: Gertie Dalemans
Tel.: +32 2 597 86 36
Samenwerking binnen RIZIV conventie
In kader van een programma voor de ten laste neming van patiënten die lijden aan MS en ALS in een gevorderd stadium werkt het NMSC samen met enkele zorginstellingen.
Concreet betekent dit dat wij, gesteund vanuit het RIZIV, opvolging organiseren vanuit een expertise centrum voor personen die in een residentiële voorziening verblijven en steun bieden aan die residentiele voorziening betreffende opleiding en ondersteuning voor het personeel. Het NMSC kan bezoeken organiseren aan deze voorzieningen om het bovenstaande te realiseren. Op deze manier kan er gespecialiseerde zorg worden geboden in een residentiele setting voor patiënten die dit nodig hebben.
Hieronder vindt u een overzicht van de zorginstellingen waar deze samenwerking wordt georganiseerd:
WZC Floordam te Steenokkerzeel
WZC Ten Kerselaere te Heist-op-den-Berg
WZC Porte De Hal
Project Groenhoef te Scherpenheuvel
Het MS-NAH centrum de Wilg te Herent
Meer informatie omtrent deze werking kan u krijgen bij de sociale dienst.
Afdelingshoofd sociale dienst: Rina Verdoodt
Tel.: +32 2 597 86 50
Lid van het Vlaams Ziekenhuisnetwerk:
Het Vlaams Ziekenhuisnetwerk (VZN) KU Leuven is een vereniging zonder winstoogmerk van negentien Vlaamse ziekenhuizen, met als doel het optimaliseren van kwaliteit en efficiëntie op het vlak van patiëntenzorg, opleiding, research en management.
Deze samenwerking, tussen de Universitaire Ziekenhuizen Leuven en achttien regionale ziekenhuizen, is gebaseerd op volgende beginselen: duurzaamheid, kwaliteit, engagement, respect voor eigenheid, vertrouwen en realisme.
Meer info kan u vinden op de website van het Vlaams Ziekenhuisnetwerk KU Leuven.
Lid van het Netwerk Klinische Paden:
Het Netwerk Klinische Paden (NKP) is een initiatief van het Leuvens Instituut voor GezondheidszorgBeleid, KU Leuven, met als doel de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van zorgpaden binnen zorgorganisaties te ondersteunen.
Meer info kan u vinden op de website van het Netwerk Klinische Paden