Voor een volledig overzicht van ons zorgaanbod, kan u hier terecht: Zorgaanbod MS Center.
Een ziekte als MS brengt heel veel vragen en onzekerheden mee op verschillende levensdomeinen. De medewerkers van de sociale dienst luisteren naar uw verhaal, gaan samen met u op zoek naar antwoorden op de vragen die zich doorheen het ziekteverloop stellen en bieden praktische en psycho-sociale ondersteuning aan.
De sociaal werker fungeert als contactpersoon voor uzelf, uw familie en professionele thuiszorg en verwijst door naar andere interne of externe diensten als dat nodig is.
U kan terecht bij uw sociaal werker voor alle vragen in verband met het complexe sociaal-administratieve netwerk waarmee u wordt geconfronteerd. U krijgt de nodige informatie en advies en als u dat wenst wordt u ook concreet geholpen voor aanvragen bij verschillende instanties (VAPH, tewerkstellingsondersteunende maatregelen, ziekteverzekering, invaliditeitsuitkeringen, juridische ondersteuning, …)
De sociaal werker bekijkt samen met u en uw familie welke noden er zijn in uw thuissituatie, of er bijkomende thuiszorg nodig is, welke mogelijkheden er zijn en hoe dit best aansluit bij uw persoonlijke situatie. Als de terugkeer naar uw vroegere woonomgeving niet meer haalbaar is wordt er samen met u en uw naasten gezocht naar de beste geschikte alternatieve oplossing. Continuïteit van de zorg is voor ons een zeer belangrijk aandachtspunt.
U kan de sociale dienst contacteren om te bekijken welk zorgprogramma in het NMSC op een bepaald moment best aansluit bij uw vragen en noden. U kan ook bij de sociale dienst terecht voor algemene informatie over het zorgaanbod binnen het NMSC, over de praktische regelingen en over de financiële aspecten.
Telefoonnummer 02/597 86 50
E-mail: sociaal@mscenter.be
Bereikbaarheid: tijdens kantooruren: 08.30 – 17.00 u
Locatie: aan de inkomhal direct linksaf
Het Nationaal MS-Centrum wil een geïntegreerde en integrale zorg aanbieden aan personen met MS. Naast de lichamelijke en psychosociale zorg richt het NMSC zich ook op levensbeschouwelijke en existentiële zorg. Het centrum heeft deze zorg toevertrouwd aan de Pastorale Dienst. De globale opdracht van pastores is om elke mens, ziek of gezond, gelovig of niet gelovig, in zijn menszijn te erkennen, hem bij te staan in zijn groei naar volmenselijk leven en hem te begeleiden in zijn eigen levensbeschouwing.
1. Individuele begeleiding van personen met MS.
Het geëigende terrein van een pastor is het werken met de betekenis die iemand aan zijn/haar leven en zijn/haar relaties geeft. M.a.w. pastores zijn ‘specialisten’ in het begeleiden van de persoon met MS naar een antwoord op zijn/haar eigen existentiële vragen. Heeft hij/zij daarop een gelovig antwoord, dan hanteren zij met hem/haar een gelovig taalveld. Is een persoon ongelovig, dan hanteren zij een taal die de existentiële lijnen in zijn/haar leven oproept. Pastoraat richt zich op de levensdynamiek van de persoon met MS. Dit krijgt voornamelijk vorm in het individuele pastorale gesprek.
2. Gemeenschappelijke begeleiding van personen met MS.
De pastorale dienst biedt vanuit katholieke traditie liturgie aan voor personen die dit wensen. Door communie en/of een zegening, in sacrament en ritueel, wordt stilte en verbondenheid gecreeërd met de Onnoemelijke. Op dinsdagnamiddag en zondag¬morgen wordt liturgie gevierd. Hierdoor wordt vorm gegeven aan het deel uitmaken van een gelovige gemeenschap.
Aan alle gehospitaliseerden wordt deze vorm van levensbeschouwelijke zorg aangeboden. Mensen zijn vrij hier al dan niet op in te gaan. Iedereen kan ook op eigen initiatief contact opnemen met de Pastorale Dienst.
De pastores zijn Stefan Vermuyten En Katleen Duthoo